Hogyan válassz főzőt

Hogyan válassz főzőt

A megfelelő főző kiválasztásához három alapvető dolgot kell szem előtt tartanod: a túra alatt kb. mennyi időn át használjátok majd, milyen körülmények között, és a működtetéshez szükséges üzemanyag beszerezhető-e a túra helyszínén.

Hogyan működnek a gázfőzők?
​​​​​​​

A túrafőzők két fő részből állnak: üzemanyagtartályból és égőfejből. Ez a két rész egyszerűen összecsavarozható, egyes modelleken a tartályt cső köti össze az égőfejjel. A gázfőzők palackjaiban lévő cseppfolyós gáz a szelep megnyitására rögtön megfelelő üzemi nyomással ég, a láng szabályozható.

Tiszták, egyszerű begyújtani és könnyű kezelni. Egyenletesen égnek, használatuk igen biztonságos, nem szagosak és nem kormoznak. A cserepalackok beszerzése szinte mindenhol megoldható, de repülőgépen, és általában hajón, buszon tilos a szállításuk. 

Főzőrendszerek
​​​​​​​

Léteznek olyan különleges főzők is, amelyekben komplex egységet képez a hőcserélő bordázattal kiegészített, hőszigetelt edénykészlet, a szélvédett helyen üzemelő főzőfej és az egész rendszer akár felfüggeszthető, akár a sátor belső rudazatára is. Bár nem a legolcsóbbak, roppant gyorsan főznek, és ilyen készletek kompakt csomaggá varázsolhatók.

A főzők mérete, teljesítménye

A főzők teljesítménye a tüzelőanyagon kívül nagymértékben függ az égőfej méretétől és kialakítástól. Ha naponta csak 1-2 alkalommal, 5-10 percen át főzöl saját magadra, akkor egy pici, könnyű, kisebb teljesítményű főző is megfelelő lesz számodra, a legkisebb üzemanyagpalackkal.

Ha több személyre kell rendszeresen főzni, vizet forralni, a kihajtható lábú vagy szélvédőjű, asztalra vagy földre helyezhető, nagyobb főzők előnyösebbek, mert ezeken a nagy méretű edények is stabilabban állnak és a serpenyőben is elkészül a rántotta.

Végül, miután leszűkítetted a főzőválasztékot néhány, szóba jöhető modellre, tanulmányozd át a teljesítményüket is. A főzők használati leírásain erről az alábbi értékek tájékoztatnak:

- átlagos forralási idő: ennyi idő szükséges 1 liter víz felforralásához tengerszinten, 20 °C-on
- átlagos hatékonyság: 100 g üzemanyaggal ennyi vizet lehet felforralni
- égésidő: ennyi ideig működik a főző maximális lángon az adott üzemanyagmennyiséggel
- BTU/h: a fűtési teljesítmény értéke, az az energia, amely képes 0.45 kg víz hőmérsékletét 0.56  °C fokkal emelni. (1 BTU/h = 0.293W) . Minél magasabb ez az érték, annál forróbban ég a főző. Összehasonlításként a gyertya lángja kb. 100-300 BTU/h, egy szabadtéri grillsütő 25.000 BTU/h. A túrafőzők kb. 3000-10.000 BTU/h teljesítményűek.

Ezek az értékek a főzők maximális teljesítményét mutatják meg, optimális körülmények között. A szabadban azonban számos körülmény befolyásolhatja ezt a teljesítményt mint a hőmérséklet, a szél, az üzemanyag minősége, a tartály nyomása, vagy a főzőfej esetleges szennyezettsége.

A tüzelőanyag szállítása
​​​​​​​

A gázfőzőkhöz vékony falú ún. „eldobós” palackokat árusítunk.

Mennyi üzemanyagra lesz szükség?
​​​​​​​

Az utazás során szükséges üzemanyag megbecslése nem egyszerű, de általában elfogadható megközelítés, hogy a közepes méretű, 225-250 g töltősúlyú palack kb. 3 napi főzésre lesz elegendő két ember számára, nyári körülmények közt. A nagy tengerszint feletti magasságban, vagy a hidegben több üzemanyagra lesz szükséged.

Karbantartás
​​​​​​​

A gázfőzők komfortja hasonló leginkább az otthoni konyhai gázkészülékhez, csak be kell gyújtani és szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek.