Piknik a szabadban

Piknik a szabadban

A jó idő közeledtével egyre többen szeretnének kimozdulni a szabadba. Ez a dolgos hétköznapok monotonitásából kitörve ideális időtöltés lehet akár kisebb létszámú társasággal is. Szeretnénk ötleteket adni, hogy egy piknikhez vagy szabadban való főzéshez milyen dolgokat érdemes magunkkal vinni. Nem kell megelégednünk egy előre csomagolt szendviccsel és lemondani az otthoni konyha kényelméről, mert akár kávét, vagy egyszerűbb ételeket is könnyedén elkészíthetünk természetjárás közben. Természetesen az alább felsorolt és leírt dolgok kiegészíthetőek a saját egyéni elképzeléseinkkel.

Sütés - főzés


Amikor piknikezni indulsz, vagy a szabadban szeretnél süti-főzni, akkor minden alkalommal nagy körültekintéssel, lehetőség szerint egy előre kialakított kempingezőhelyet válassz, ahol jó eséllyel padok és asztalok, esetleg esőbeálló is található, valamint biztonságosan kialakított tűzrakóhely is.


Minden esetben tájékozódj, hogy az aktuális terület tűzgyújtási tilalom alatt áll-e. Amennyiben igen, sajnos le kell mondani a tűzrakásról, de nincs minden veszve, mert szerencsére van egyéb használható alternatíva: főzéseid során gázfőzőt, alkoholos főzőt, hibrid üzemanyagos és úgynevezett zárt égésterű, szikrafogóval ellátott „Hobo” kályhákat is tudsz használni. Legpraktikusabb a gázfőző, ami nagyon gyorsan felmelegíti a vizet, vagy magát az ételt, nem kormolja össze az edény alját és „bármikor” használható. Egyszerűen és kényelmesen, gyorsan elpakolható.


Gondoskodj a megfelelő szélvédettségről is, mert nagyban növeli a főzőeszközöd hatékonyságát. Kevesebb üzemanyagra lesz szükséged, gyorsabban eléred a célodat, nem utolsó sorban ha tüzet raksz, a kipattanó parázs ellen is védelmet nyújthat.

Tűzgyújtás - csak ha szabad!


Ha nincs tilalom, a tűzrakóhelyet nagy gondossággal készítsd elő a kipattanó szikrák miatt. Gondoskodj továbbá arról, hogy megfelelő mennyiségű, a tűz eloltásához szükséges anyag legyen a kezed ügyében. Tűzrakás előkészítéséhez elegendő egy kicsit robosztusabb, fix pengéjű kés kb. 10 cm-es pengehosszban. Ez lehet markolattüskés, illetve úgynevezett „full tang” kialakítású. Magához a főzéshez valamilyen többfunkciós bicskát válassz, (Victorinox) ami „rozsdamentes” acélból készüljön. Ez esetben elég lehet a kb. 8 cm pengehosszúság is.

Edénytípusok


A főzéshez, sütéshez kiválasztott edények készülhetnek acél, alumínium (általában anodizált, vagy valamilyen tartós nehezen karcolható bevonattal ellátva), titán felhasználásával, illetve a Sea To Summit-nak van egy alumínium aljú harmónikaszerűen összecsukható szilikonos edénycsaládja is. Mindegyik anyagnak megvannak az előnyei:

  • az alumínium nagyon könnyű és kiváló hőelvezetéssel rendelkezik,
  • a titánból készült edények könnyebbek, de mivel gyakran ezeket vékony anyaghasználat jellemzi, így talán nem tudja úgy eloszlatni a hőt,
  • az acél anyaghasználatú edények lesznek azok, amelyek súlyban nehezebbek lehetnek, viszont robosztusabbak, vastagabb anyaghasználat is előfordul.